OPHEFFINGSUITVERKOOP!!! ALLES 40-70% KORTING!
Gratis verzending vanaf €35,- (NL)
OPHEFFINGSUITVERKOOP!!! ALLES 40-70% KORTING!
OP 31 MEI 2021 STOPT NANII

Een duurzame webshop, wat houdt dat in?

Een duurzame webshop, wat houdt dat in?
31 mei 2019 Hanneke Vollbehr

Duurzaamheid zien wij als een breed begrip. Dit gaat voor ons over klimaat, de levensduur van een product en een eerlijke manier van omgaan met mensen en dieren. We streven ernaar merken te vinden die op al deze punten iets extra’s doen. Soms ontstaan er echter lastige keuzes. Zo kan lokaal goed zijn, omdat het weinig vervoer nodig heeft. Maar ver weg kan ook goed zijn, omdat daardoor de werkgelegenheid gestimuleerd kan worden op plekken waar ze niet alleen kunnen leven van een lokale afzetmarkt. Dit is een van de lastige dilemma’s waar we tegenaan lopen met het selecteren van de merken. We kiezen er daarom voor om beide soorten merken aan te bieden en een balans te vinden tussen lokaal en ver weg.

The_Dharma_Door_Fairtrade_Duurzame_Webshop_Nanii_001

Alle producten van The Dharma Door worden Fairtrade gemaakt door vrouwen in Bangladesh. De wallhangings, manden en tassen krijgen daardoor extra waarde, én de producten dragen bij aan women empowerment. Ook worden er alleen natuurlijke materialen gebruikt, welke niet schadelijk zijn voor degenen die er mee werken.

Duurzame en diervriendelijke materialen

We kiezen in de keuze voor onze merken en producten, in ieder geval voor materialen die geen dierenleed veroorzaken. En we proberen te kiezen voor materialen met de laagste milieubelasting. Maar ook hier hebben we dilemma’s die lastig zijn. Zo verbruikt biologisch katoen veel meer water dan standaard katoen. Toch vinden wij dat het klimaat te veel nadelige effecten ondervindt van bestrijdingsmiddelen. We geven dus hierin de voorkeur aan biologisch. We werken alleen met merken die zelf ook bewust omgaan met welke materialen er gebruikt worden en waar deze vandaan komen. Naast biologisch, zijn veel van onze producten in onze duurzame webshop veganistisch zoals bijna alle verzorgingsproducten. Wanneer een product niet vegan is, hebben we wel een bewuste keuze gemaakt. Zo zijn de alpaca sjaals van Bufandy gemaakt van alpaca wol waar de dieren respectvol worden geschoren en er dus geen nadelige gevolgen van ondervinden. Of wordt er bijenwas gebruikt in bepaalde verzorgingsproducten of huishoudelijke producten elke afkomstig is van biologisch gecertificeerde imkers.

Fairtrade productieproces en sociaal maatschappelijke impact

Wij vinden het belangrijk dat de mens achter het product gezien wordt, goed behandeld wordt en een eerlijk loon ontvangt. Grotendeels werken wij met merken die hun producten in gecertificeerde Fairtrade fabrieken laten maken, of zijn het kleine merken die zelf goed toezicht houden op en betrokken zijn met het productieproces.

Het is een pluspunt wanneer een merk een positieve maatschappelijke impact wil maken. Dit kan betekenen dat er werkgelegenheid wordt gecreëerd in een land waar de welvaart minder is. Zoals The Dharma Door die hun wallhangings en manden fairtrade laat produceren door vrouwelijke ambachtslieden in Bangladesh. Maar ook het Utrechtse Werfzeep maakt een positieve maatschappelijke impact door een deel van hun productieproces door werknemers in een sociale werkplaats in Utrecht te laten uitvoeren.

Duurzame_Webshop_Nanii_Natuurlijke_Verzorgingsproducten_Helemaal_Shea_Soap_Lift_001

De Soap Lift is een duurzaam matje gemaakt van bio plastic om je zeep goed te laten drogen na gebruik. Wanneer je deze handige zeephouder gebruikt, zul je zien dat je blok zeep een stuk langer mee gaat. Een handige aanvulling bij de fijne haarzeep en solid conditioner van Helemaal Shea!

Duurzame Keurmerken

We geloven heel erg in de kracht van keurmerken en we moedigen aan dat bedrijven zich laten keuren. Voor ons is het fijn als een merk een duurzaam keurmerk heeft, zodat we dan de garantie hebben dat ze duurzaam te werk gaan. Maar we kiezen bewust niet voor alleen maar merken met een keurmerk om op te nemen in onze duurzame webshop. Het is vooral voor kleinere bedrijven of bedrijven met een heel divers aanbod een duur en lastig traject om een keurmerk te vergaren. We vinden het daarom vooral belangrijk dat de merken waar we mee werken een duurzaamheidsbeleid in hun kernwaarden hebben opgenomen en dat ze op alle vlakken streven naar de beste optie.

De controle op duurzaam en eerlijke productie

We kunnen helaas niet controleren hoe ieder product wordt ontwikkeld. Wat we gelukkig wel kunnen doen is het volgende:

  1. Allereerst nagaan welke materialen er worden gebruikt. Zoals we al eerder vertelden, kiezen we altijd voor materialen die geen dierenleed veroorzaken en materialen met de laagste milieubelasting.
  2. Ten tweede willen we natuurlijk weten door wie het product is gemaakt. Indien een merk geen keurmerk draagt voor eerlijke arbeid, vragen we actief naar hoe en waar de producten worden gemaakt. Als een merk hier niet transparant over is, gaan we geen samenwerking aan.
  3. Tot slot kan het voorkomen dat een merk langzaamaan toch de waarden laat vieren. Door bijvoorbeeld van gerecycled plastic over te gaan op gewoon plastic, of door steeds meer seizoenen te introduceren in de collectie waardoor het op fast fashion begint te lijken. Allereerst gaan we natuurlijk het gesprek aan met deze merken. Wanneer ze echter hun proces niet bijstellen, kiezen we er op dit soort momenten voor een samenwerking te beëindigen.
the_dharma_door_wallhangings_fairtrade_nanii_001

De mandala van The Dharma Door wordt handgeknoopt door vrouwen in Bangladesh. Uiteraard tegen een eerlijk loon en met duurzame materialen. Want zeg nou zelf, een Fairtrade handgemaakte wallhanging staat toch het allermooist?

Een duurzame webshop, wat vind jij?

Duurzaamheid is en blijft een lastig en persoonlijk begrip. Bij Nanii doen we er alles aan om merken te vinden die op alle vlakken bewust werken aan een betere wereld. Het kan soms zijn dat jij daar een andere mening over hebt dan wij. We vinden het altijd interessant om te weten waar dat om gaat, want ook wij blijven en willen ook blijven leren. Wat we nu goed vinden, vinden we volgend jaar wellicht niet meer zo goed. En wanneer nieuwe technieken en nieuwe materialen een minder goed materiaal overbodig maakt, dan werken we er hard aan om te zorgen dat we daartoe over gaan.

De belofte van Nanii

Wat we in ieder geval beloven, is dat we ons blijven verdiepen in duurzaamheid en dat we blijven zoeken naar de optimale balans van een eerlijk en duurzaam aanbod, waarin ruimte is voor nieuwe en gevestigde merken. Heb jij nog tips voor nieuwe merken, of goede ideeën hoe we samen de wereld nét een beetje mooier kunnen maken? Laat het ons weten!

Comments (0)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*