Gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro (NL)

Waarom wij graag voor handgemaakt kiezen

Waarom wij graag voor handgemaakt kiezen
12 maart 2017 Hanneke Vollbehr

Veel van de producten die je op Nanii kunt vinden, zijn handgemaakt. In een tijd van waar veel producten machinaal en in grote aantallen worden geproduceerd, lijkt dit op het eerste gezicht misschien een vreemde keuze. Wij werken graag samen met merken die ambacht hoog in het vaandel hebben staan en waar er zorg en aandacht zit in de ontwerpen. Uiteraard hechten we ook waarde aan een eerlijk loon en goede werkomstandigheden. Graag vertellen we je meer over waarom wij houden van handgemaakte producten.

handgemaakt_arminho1

Slow living & bewust kopen

We leven in een tijd waar alles ontzettend snel moet, en er zoveel mogelijkheden zijn. We kopen veel, en willen constant iets anders. En juist omdat alles zo snel gaat en we soms het gevoel hebben overal aan mee te moeten doen, is er een tegenbeweging gaande: slow living. Je kan dit zien als het leven in een lagere versnelling zetten, en daardoor bewust leven en genieten, met meer focus op één ding. Dit betekent dus ook dat wanneer je spullen koopt niet alleen met de gedachte van ‘hebben hebben hebben’, maar dat je een bewuste keuze doet voor een aankoop. Dat je iets koopt waar je verliefd op bent en waar je lange tijd van kunt genieten. Producten die tijdloos zijn, waardoor je ook met minder spullen niet uitgekeken raakt en alleen items hebt die je koestert.

Ambacht & verhaal

Achter handgemaakte producten zit vaak een bewuste visie van een ontwerper en wordt met ambacht gemaakt. Een ambacht is iets wat we in ere moeten houden, omdat het veel tijd kost om een ambacht eigen te maken. Wij vinden het dan ook te gek om bijvoorbeeld The Dharma Door op Nanii te mogen verkopen, die de ambacht van vrouwen in Bangladesh gebruiken om prachtige wall hangings op de markt te zetten – uiteraard tegenover een eerlijk loon en goede werkomstandigheden. De beleving van een product is voor ons totaal anders wanneer we weten dat iemand dit met zorg heeft gemaakt en er tijd in zit. Neem de posters van Arminho; ze zijn met de hand getekend, door hen zelf gedrukt, en daarna met de hand aan zelf gesneden houten latjes bevestigd. Elke poster heeft daardoor een heel proces met handwerk door gemaakt, en is – om het maar een beetje zweverig te zeggen – uit liefde ontstaan. Dat maakt deze posters voor ons extra bijzonder, ze vertellen een verhaal.

Wanneer iets met de hand is gemaakt, gaat het niet alleen om het product maar ook om de persoon achter het maakproces. Anders dan bij fabrieksproductie, waar het voornamelijk door machines wordt gemaakt en er bijna geen mensenhanden aan te pas komen. En wij worden er blij van om te weten wie er zorg en ambacht in heeft gestoken om onze producten te maken.

handgemaakt-the-dharma-door-nanii

handgemaakt_arminho

Uniek

Elk product dat met de hand is gemaakt, is uniek. Er kunnen tussen producten die op het eerste oog hetzelfde zijn, minimale verschillen zitten. Dat geeft charme aan een een creatie en vertelt nog een stukje van het verhaal er achter. Wij omarmen bijzondere en unieke items, en zijn er van overtuigd dat wij hier gelukkiger van worden dan van massaproductie.

Hecht jij waarde aan ambacht en handgemaakte producten? Zo ja, waarom?

Comments (0)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*