Gratis verzending bij bestellingen vanaf 75 euro (NL)

De kracht van complimenten

De kracht van complimenten
12 april 2017 Hanneke Vollbehr

Word jij ook blij als iemand een aardige opmerking maakt of je een compliment geeft? Een simpel complimentje kan een groot effect hebben. Net als een lief cadeautje kun je iemand enorm blij maken door te waarderen met woorden. Wat is nu precies het effect van het geven van complimentjes? En zouden we dit niet meer moeten doen?

Dopamine en waardering als basisbehoefte

Verschillende onderzoeken tonen aan dat complimenten en het geven van positieve aandacht motiveren en een positief gevoel geven. Dit klinkt logisch, maar er is ook een fysieke reden voor dit effect van complimenten. Bij het ontvangen van een complimentje wordt het beloningscentrum van ons brein geactiveerd. Hierdoor stijgt de hoeveelheid dopamine, en dit zorgt weer voor dat geluksgevoel. Je brein maakt dus letterlijk een geluksstofje aan wanneer je complimenten ontvangt, en dit effect kan je dus ook op anderen hebben.

Ieder mens wil graag gewaardeerd worden. Wanneer mensen een gebrek aan waardering ervaren lopen relaties stuk, doen mensen minder hun best een bijdrage te leveren aan de maatschappij en hebben werknemers minder plezier in hun werk. Wanneer iemand dus niet gewaardeerd wordt, kan dit veel negatieve gevolgen hebben. Waardering is een basisbehoefte, en daarnaast ook zo makkelijk een ander te geven! Een compliment geven kost niets, en levert een hoop op.

Complimenten halen het beste naar boven

Wanneer iemand een compliment krijgt, zal hij of zij het gewaardeerde gedrag vaker willen vertonen. Hierdoor halen ze het beste in mensen naar boven, omdat ze het beste van mensen benoemen. Complimenten hebben een duurzaam effect; ze werken lang door en kunnen het gedrag van mensen ten positieve veranderen.

Door het geven van complimenten kan er tussen jou en de ander een betere band ontstaan. Door complimenten kan de betrokkenheid worden vergroot, en daardoor kan de relatie die je samen hebt opener en sterker worden. Doordat je wederzijds respect opbouwt, kun je meer met elkaar delen en eerlijker naar elkaar zijn zonder de ander te kwetsen.

Negatieve woorden vs. complimenten

Herken jij ook dat wanneer iemand een negatieve opmerking maakt – hoe onbenullig dit soms ook is-, dit lang in je hoofd kan blijven zitten? Het zit nu eenmaal in de menselijke aard om te piekeren. En piekeren brengt onzekerheid met zich mee. Maar onderschat niet de kracht van een compliment! Een compliment brengt positiviteit en zorgt er voor dat een ander wordt geraakt, hun hart even wordt gevuld en ze een glimlach op krijgen. En wanneer een ander een glimlach op zijn of haar gezicht krijgt, wordt je daar zelf ook blij van, toch?

Veel mensen vinden het lastig of ongemakkelijk om complimenten te geven. Maar het schijnt dat als je oefent in complimenteren, je er beter in wordt en je het makkelijker gaat vinden. Misschien een leuke oefening om in je omgeving de aankomende dag minstens drie complimentjes uit te delen? Dat betekent in ieder geval drie keer een glimlach en drie mensen die een boost in geluksgevoel ervaren : )

We hebben eerder een blog geschreven met een fotoserie waarin vrouwen werden geportretteerd voor en na dat de fotograaf ze een compliment gaf. Leuk om een direct effect van complimenten te zien – bekijk de fotoserie hier!

Comments (0)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*